Kuka olen?

Olen Jaakko Autio, äänisuunnittelija ja äänitaiteilija. 

Olen opiskellut elokuvan äänisuunnittelua (Metropolia BA. 2003-2008), ja teatterin äänisuunnittelua (Teak/Väs MA. 2010-2013). 

Olen työskennellyt installaatioiden, elokuvan ja teatterin parissa. Teatteri taustani on pisin. Olen työskennellyt niin vapaalla kentällä: MimoArt company, Mirva Mäkinen ensamble, Tsuumi dance company kuin myös repertuaari-teattereissa: Helsingin kaupuginteatteri, Svenska teatern, Kokkolan kaupunginteatteri, Kouvolan kaupunginteatteri.

Taiteellisesta työskentelystäni

Tarvitaan jotain vierasta jotta tuttu tulee esille. 

Ääni-installaatioissani tallennan ja toisinnan ihmisen parvikäyttäytymistä. Vuonna 2019 hankin Skr:n ja Taike:n apurahoilla erityisen äänikaluston, jolla voin äänittää ja toistaa suuria, jopa 30 ihmisestä koostuvia ääniteoksia. Voin tallentaa esimerkiksi kuoron harjoitukset ja toistaa äänet, kunkin laulajan omasta kaiuttimestaan. Syntyy valtava sosiaalinen ja äänellinen kudelma, jonka sisällä vierailija voi kuunnella rauhassa. Toistamalla parven toiminnan takaisin, sen alla oleva syvempi merkitys paljastuu, halu yhteyteen. 

Yleisösuhde on minulle tärkeä. Kuka tekee, mitä ja kenelle? Töitteni teemat ovat kollektiivisesti jaettuja: yhteenkuuluvuus, tulevaisuus, kuolema, harmonia tai yksilön ja ryhmän välinen suhde. Installaatioissani pyrin toiminnalliseen ja leikkisään vuorovaikutukseen vierailijoiden kanssa, jotta ihmisessä jo oleva tieto pääsee aktivoitumaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s