PÖYTÄ KAHDELLE

Äänitaiteilijat: Jaakko Autio ja Hilla Väyrynen / Käsikirjoitus: Jaakko Autio & Hilla Väyrynen / Musiikin sävellys, laulu & narraatio: Hilla Väyrynen / Qlab & Arduino: Jaakko Autio / Pöydän suunnittelu ja 3D printtaus: Jaakko Autio / Kuvat ja Video: Jaakko Autio / Työtä on tukenut: Turun kaupunki, Varsinais-Suomen Taiteen edistämiskeskus ja Valco

Työ on ollut esillä: Turun pääkirjaston musiikkiosasto 11.8 – 9.9.2022 / Kallion Kirjasto, Helsinki 13.10 – 9.11.2022 / Olohuone kaupunkitaidefestivaali, Turku 2-4.6.2023 / Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikko, 12-16.7.2023 / Malmitalon galleria, Helsinki 30.8.–23.9.2023 / Vehmaa 1.11. – 9.11.2023 / Kustavi 9.11. – 15.11.2023 / Uusikaupunki 15.11. – 21.11.2023 / Pyhäranta 21.11.-28.11.2023 / Laitila 28.11.-7.12.2023 / Taivassalo 7.12. – 15.12.2023  / Äänen Äärellä, Annantalo, Helsinki 27.9.2024 – 1.2.2025

Pöytä kahdelle on musiikintekijä Hilla Väyrysen ja äänitaiteilija Jaakko Aution interaktiivinen ääni-installaatio, joka kutsuu kaksikkoja — rakastavaisia ja ystäviä — tunnustelemaan läsnäoloa ja läheisyyttä välillään. Teoksen voi kokea myös yksin kuvitellen vastakkaiselle sohvalle merkityksellisen toisen. Pöydän äärellä kokijoille aukeaa jokaisella kuuntelukerralla uniikki musiikillinen matka, joka johdattaa heidät kohtaamaan itsensä ja toisensa käsillä olevassa hetkessä. Mahdollisia erilaisia järjestyksiä on yli puoli miljoonaa.

Teoksen pääteema on rakkaus, kahden välinen kohtaaminen, joka se pohjautuu tarot-korttien perinteeseen sekä äänitaiteeseen jossa sattumanvaraisuus nähdään keinona luoda välitön yhteys esittäjän ja kokijan välille. Kahden penkin välissä on pöytä ja pöytään upotettu punainen nappi sekä kahdet kuulokkeet. Pöytä kahdelle esittää kuulijoille kysymyksiä sekä tehtäviä. Suoritettuaan annetun tehtävän kokija painaa pöydän keskellä olevaa punaista nappia, jolloin tietokone arpoo heille musiikiksi sovitettuja “kortteja”. Saadut kortit peilautuvat vasten kokijan pohdintaa omasta itsestä. Teos tarjoaa kokijalleen heijastuspinnan, jota vasten oma ajankohtainen itse voi paljastua.

Tekijät

Hilla Väyrynen (s. 1985) on turkulainen taiteilija ja teatterisäveltäjä-äänisuunnittelija, nukketeatteritaiteilija ja psykologian maisteriopiskelija. Sooloartistina hänet tunnetaan nimellä Tienhaara. Pöytä Kahdelle -teos on rakennettu Aark-residenssissä Korppoossa, jossa vietimme aikaa yhteensä noin 6kk. Teoksen toteutus on mahdollistunut Turun kaupungin avustuksella.
https://hillavayrynen.com/

Jaakko Autio (s. 1981) on alunperin Ylivieskasta kotoisin, mutta hän muutti Helsingistä Turkuun rakkauden perässä 2022. Hän on äänitaiteilija ja taiteen maisteri, jonka installaatioita on ollut esillä 2023 mm. Oulun, Mikkelin, Seinäjoen ja Joensuun taidemuseoissa. Äänitaiteen lisäksi Autio on työskennellyt 15 vuotta teatterin äänisuunnittelijana niin vapaalla kentällä kuin repertuaariteattereissa, Kouvolan, Kokkolan ja Helsingin kaupunginteattereissa. 
http://www.jaakkoautio.com

Sattuman Vaara – Voipaalan taidekeskus 2.12.2023 – 4.2.2024

Sattuman Vaara on läpileikkaus suomalaiseen nykytaiteeseen 53 taiteilijan voimalla. Maalaustaide, valokuva, kuvanveisto, installaatiot, tekstiilitaide, grafiikka ja mediataide luovat yhdessä moniulotteisen ja kiehtovan maailman Voipaalan taidekeskuksen tiloihin.

Taiteilijat ovat vapaasti saaneet valita näyttelyyn tulevat teoksensa, tietämättä toistensa valinnoista. Keskenään usein kovinkin erilaiset teokset on ripustettu rohkeasti toistensa läheisyyteen. Teosten välinen vuorovaikutus tuottaa Sattuman vaara -näyttelystä katsojalle ainutlaatuisen kokemuksen.

Mukana näyttelyssä ovat: Tuuli Autio, Maria B. Raunio, Sebastian Boulter, Sami Funke, Milja Hakkarainen, Sirpa Heikkinen, Sirpa Hannele Heinonen, Anneli Hilli, Niina Hiltunen, Heli Huotala, Sirpa Häkli, Katja Härkki, Maija Härkki, Helka Immonen, Aino Jääskeläinen, Taina Kaarto, Sini Kallio, Niina Kestilä, Mika Korento, Heikki Korkala, Lena Kuivisto, Kaarina Kuusisto-Lukkari, Heta Laitakari, Virpi Lehtonen, Anastasia Lobkovski, Kristiina Lähteenmäki-Hein, Nonna-Nina Mäki, Säde Numminen, Kaisa Nurminen, Pirita Oikarinen, Noora Ojala, Heikki Pasanen, Pirjo Piiroinen, MarjaLeena Pohjola-Valkola, Helena R., Taru Rantala, Matti Reivi, Hanna Räty, Jouni Sarpola, Kaisa Soini, Sami Sänpäkkilä, Marja-Liisa Torniainen, Timo Tähkänen, Raimo Törhönen, Mika Vesalahti, Eeva-Riitta Vilkuna sekä työparit Jaakko Autio & Hilla Väyrynen ja Inka Hannula & Teemu Raudaskoski sekä työryhmä Anne Välinoro & Emil Bobyrev & Susanna Lyly.

Pöytä Kahdelle Vakka-Suomi Kiertueella 1.11.–15.12.2023

Vehmaa 1.11. – 9.11.2023 / Kustavi 9.11. – 15.11.2023 / Uusikaupunki 15.11. – 21.11.2023 / Pyhäranta 21.11.-28.11.2023 / Laitila 28.11.-7.12.2023 / Taivassalo 7.12. – 15.12.2023 /

Lämmin kiitos teille erinomaisesta yhteistyöstä. On ollut huikea matka saada mahdollistaa taivassalolaisille pääsy näin hienojen kokemusten äärelle! Teoksesta on tullut aivan ihanaa palautetta ja seurannut hienoja keskusteluita. 

Anna, Taivassalon kulttuuripalveluvastaava

Pöytä kahdelle -teos on valittu mukaan Varsinais-Suomen alueen “Varsinaista kulttuuria” -hankkeeseen, joka kattaa laajan alueen eteläisessä Suomessa. Ilman omia taiteen tekijöitä meillä ei olisi omaäänistä kulttuuria, joka tunnistaa meidät ja auttaa meitä voimaantumaan ja tuntemaan itsemme syvemmin. Hankkeessa ovat mukana myös muun muassa Karoliina Illin esitykset Itäisellä Turun seudulla, Valtteri Keinäsen ja työryhmän tanssiteos Loimaan seudulla, Pekka Laamasen sirkusesitykset Läntisellä Turun seudulla, KO-KOO-MO ry:n tarjoamat teatteriesitykset ja -työpajat Paraisilla ja Kemiönsaaressa sekä Stupido Productions Oy:n tapahtumat Salossa ja Somerolla.

Pöytä kahdelle tarjoaa musiikillista tarot-luentaa

Kulttuuri – Vehmaa – 2.11.2023 10.00

Vehmaan kirjastoon on keskiviikkona runsaan viikon ajaksi katettu Pöytä kahdelle -teos. Se on interaktiivinen ääni-installaatio, jossa kaksikko, esimerkiksi ystävät, rakastavaiset tai perheenjäsenet, voivat tunnustella läsnäoloa ja läheisyyttä välillään. Yksinkin voi teoksen kuunnella, silloin pöytä pyytää kuvittelemaan merkityksellisen ihmisen istumaan vastapäiselle sohvalle.

Ääni-installaation ovat tehneet turkulaiset musiikintekijä Hilla Väyrynen ja äänitaiteilija Jaakko Autio.

Teos on Vehmaan kirjastossa torstaihin 9.11. asti. Seuraavaksi se on Kustavissa 9.–15.11., Uudessakaupungissa 15.–21.11., Pyhärannassa 21.–28.11., Laitilassa 28.11.–7.12. ja Taivassalossa 7.–15.12.

– Tämä Vakka-Suomen turnee on meille ihana, sillä haaveena on ollut, että työ voisi kiertää matalalla kynnyksellä läpi Suomen, Hilla Väyrynen toteaa.

Musiikillinen matka intiimiin yhteiseen tilaan alkaa, kun pöydän ääreen istuvat pistävät korvilleen kuulokkeet. Äänite opastaa siitä eteenpäin noin 15 minuuttia kestävässä teoksessa.

Matkan kuluessa se pyytää painamaan punaista nappia, jolloin tietokone arpoo tarot-kortteja, joille tässä on annettu vastineeksi Väyrysen sanoittamat, säveltämät ja laulamat laulun säkeistöt. Korteista saatavia mahdollisia erilaisia järjestyksiä on puoli miljoonaa.

Tarot-kortit valikoituivat työhön sen vuoksi, että ne ovat sattumanvaraisuudella leikkivä pelillinen ja mielikuvitusta herättelevä taiteen muoto.

– Tarot-kortteja on käytetty 1700-luvulta asti. Alunperin ne olivat pelikortit, ja vasta myöhemmin niistä on tullut sellainen mystinen juttu. Ennen vanhaan kyse on ollut ennustamisesta, mutta nykyisin ne toimivat enemmänkin itsereflektion tukena, Hilla Väyrynen kertoo.

Taiteilijat korostavat, että heidän teoksessaan ei ole mitään mystistä.

– Mysteeri on ihminen itse, omat sydämen sopukat ja kokemuksen rikkaus, joka toisen kanssa avautuu, Väyrynen toteaa.

Monet teoksen kokeneet ovat ihmetelleet, miten valitut kortit tuntuvat niin sopivilta.

– Kone ei mystisesti tiedä mitään, vaan totuus on, että ihminen itse luo sen merkityksen. Ihmisen oma kyky luoda merkityksiä on huikea.

– Me emme tiedä, mitä ihminen käy läpi, se on täysin hänestä itsestään kiinni. Mikään algoritmi ei ihmistä lue, eikä tämä tallenna mitään, muistuttaa Jaakko Autio.

Taiteilijat ovat halunneet luoda teoksesta kannatellun, kädestä kiinni pitäen kuljetetun matkan, jolla ihmisillä olisi mahdollisimman turvallinen olo.

Ihmistenvälisyyteen mennään muistamisen kautta. Työ osallistaa esimerkiksi pyytämällä muistelemaan, mitä piirrettä henkilössä arvosti hänet ensimmäistä kertaa tavatessaan.

Autio toivoo työn palvelevan ihmisten lähisuhteita ja hyvinvointia, auttavan näkemään vähän valoa kulmien takana, että ehkä tänään voisikin ehkä toimia eri tavalla.

– Kaikessa taiteessa, oli se sitten kuvataidetta, ääntä tai teatteria, abstraktin asian kanssa tekemisissä oleminen lisää herkkyyttä. Ja ensimmäinen asia, mihin se yleensä kohdistuu, ovat ne omat lähisuhteet.

Pöydässä on myös vieraskirja, johon taiteilijat toivovat ihmisten jättävän jäljen itsestään.

– Tosi mielellämme luemme ihmisten kokemuksia, Hilla Väyrynen sanoo.

Ensimmäisen kerran Pöytä kahdelle oli esillä Turun pääkirjaston musiikkiosastolla syksyllä 2022. Sen jälkeen se on ollut Helsingissä Kallion kirjastossa, Turussa kaupunkitaidefestivaalilla, Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikolla sekä viimeksi Malmitalon galleriassa Helsingissä.

Pöytä Kahdelle Malmitalon galleriassa, Helsinki 30.8.–23.9.2023

Pöytä Kahdelle Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikolla, 12-16.7.2023

Pöytä Kahdelle Olohuone kaupunkitaidefestivaaleilla, Turku 2-4.6.2023

Pöytä Kahdelle Kallion Kirjastossa, Helsinki 13.10 – 9.11.2022

Pöytä Kahdelle Turun pääkirjaston musiikkiosastolla 11.8 – 9.9.2022

Leave a comment