OrigiNation / AlkuLähde – M_Itä biennaal, Joensuu Art Museum, 12.5.2023

The Team: Narva music school Ensemble «Yakub-bend-A»: Alissa Milovidova, Valentina Starodubtseva, Evelina Koop, Kristel Treinbuk, Sille Reinsalu, Marija Eroshkina. Teacher Alla Yakubova / Nomad Vocals: Tatu Huotarinen, Emma Jämsén, Kaisa Karhunen, Juulia Karppi, Vilppu Kekkonen, Lasse Kettunen, Eero Lahtinen, Tiina Leskinen, Emma Pitkänen, Joona Rytkönen, Jaakko Örmälä, Kasper Omenasaari & choir director Jussi Mattila / Installation setup: Daniel Rodriguez, Mikko Santaniemi, Lauri Niemelä & Anssi Jukarainen / Curator: Giovanna Esposito Yussif / The work has been supported by: TAIKE and Kimmo Kaivanto Säätiö.

OrigiNation (AlkuLähde) reflects on one´s origin and belonging to the world. The piece originated during Jaakko Auti’s four-month residency in Narva (Nart) in the spring of 2022. OrigiNation is a collaboration between Finnish and Narva (Estonian-Russian) singers. In the piece, you can hear fragments of the national anthems of Finland and Estonia (Maamme Laulu/Mu Isamaa). The piece features three improvised takes based on material composed by Jussi Mattila. Improvisation invites singers to make inner choices while singing, expanding the emotional range and freedom together with others.

Video: Elina Sagne-Ollikainen

AlkuLähde (OrigiNation) pohtii ihmisen alkuperää ja kuuluvuutta maailmaan. Teos sai alkunsa Jaakko Aution neljän kuukauden residenssi jaksoa Narvassa (Nart) keväällä 2022. Nyt kuultava teos on yhteistyö suomalaisten ja narvalaisten (virolais-venäläisten) laulajien kesken. Teoksessa kuullaan fragmentteja Maamme-laulusta (Mu Isamaa) jonka melodian jaamme Viron kanssa. Teoksessa kuullaan kolme improvisoitua ottoa Jussi Mattilan säveltämän materiaalin pohjalta. Improvisaatio kutsuu laulajia sisäisten valintojen äärelle, laajentamaan vapauden kenttää yhdessä toisten kanssa sekä paljastamaan omaa sisäistä luonnetta. 

Video: Onni Kauppinen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s