ON THE BORDER (Chapter V) / Rajalla, osa V / НА ГРАНИЦЕ / PIIRIL @ Porvoo Art Factory 26.11.2022 – 8.1.2023

Opening 26.11.2022 @ Porvoo Art Factory.

Äänitaiteilija ja koollekutsuja: Jaakko Autio / Sävellys: Jussi Mattila / Valosuunnittelija: Pasi Pehkonen / Näyttelykoordinaattori: Henrik Lindqvist / Kuorot: Narva music school girls choir (EE), Narva Estonian language house Tandem choir (EE), Narva museum folk ensemble “Suprjadki” (EE) and Nomad Vocals Choir (FI) / Teoksen laulajat, Singers in the installation: Супрядки” на записи 1 мая 2022: Марина Кувайцева / Marina Kuvaitseva Галина Быстрова / Galina Bõstrova Ирина Воробьева /Irina Vorobjova Мария Изюмова / Maria Izjumova Татьяна Климина / Tatjana Klimina Римма Матвеева / Rimma Matvejeva Ольга Сергеева / Olga Sergejeva Елена Юркевич / Jelena Jurkevitš Олег Кашин / Oleg Kašin Степан Пидвысоцкий / Stepan Pidvysotskiy Владимир Чердаков / Vladimir Tšerdakov. Narva music school. Ensemble «Yakub-bend-A».  Participants:  Alissa Milovidova, Valentina Starodubtseva, Evelina Koop, Kristel Treinbuk, Sille Reinsalu, Marija Eroshkina. Teacher Alla Yakubova / Nomad Vocals: Eero Lahtinen, Emma Jämsen, Joel Alve, Joona Rytkönen, Juulia Karppi, Kasper Korhonen, Linda Pennström, Matleena Vuori, Sakari Siira, Tatu Huotarinen, Emma Pitkänen, Lasse Kettunen, Tiina Leskinen, Siiri Lautamies, Anna Voutilainen, Jaakko Örmälä, Heta Ikonen, Tiila Vuori, Eevi Kortelainen, Reetta Karhunen, Ville Hämäläinen & Jutta Korhonen / Kiitos: Hilla Väyrynen, Satu Järvinen, Johanna Rannula, Aleksei Ivanov, Vasilii Beliakov, Oleg Trofimovä, Anastasia Savinskaya, Artem Nikolajenko, Yaasiin Ali, Abdi Musse & Ranieri Scoccia, Maritta Manner, Olli Haataja / The work is supported by SKR, Taike.

Today has been a busy day at the exhibition and there has been so much good feedback and requests to convey greetings to the artist that I am posting the news here.

One couple said that they visited Taidetehdas for the third time today to experience the exhibition and they were once again impressed and moved by what they experienced. Another couple said that they had visited the exhibition for the second time. The lady told us to invite you to Taidehall again! They asked me to convey their great thanks. The third couple, who had just left, sat listening to the show for probably almost an hour. They said that the exhibition experience was “like nothing else” and how the work touched the frequencies of the soul and heart. They said that they experienced many moods with the work, from despair to hope. And many have thanked the artist and stated that “it was good that we came here.” Here were my promised greetings to the artist.

– Sari (The supervisor of the exhibition).

On The Border (Chapter V) contemplates the question “Who am I?” in a world fragmented by geopolitics. The work was created as part of residency period in Nart residency in Narva (spring 2022). Narva is located right on the border between Estonia and Russia, and there is a 96% Russian-speaking population. Three local choirs joined on the creation of this piece. The music composed to this installation is a new version ofFinnish and Estonian national Anthem song Maamme Laulu/Mu Isamaa. 40 singers joined the recording session, half of whom are ethnically Estonian Russians.

The piece creates a momentary utopia where people from different ethnic backgrounds can sing and breathe together, and merge into an aesthetic experience.

Rajalla (Osa V) pohtii kysymystä “Kuka minä olen?” geopolitiikan pirstomassa maailmassa. Teos syntyi osana Aution residenssityöskentelyä Narvassa, Nart residenssissä keväällä 2022 (SKR). Narva sijaitsee aivan Viron ja Venäjän rajalla, ja siellä on 96% Venäjänkielinen väestö. Teos kutsuu vierailijaa ihmisten väliseen tilaan lepäämään, ja pohtimaan omaa kuuluvuutta maailmaan. Kuultava musiikki on uusi versio Maamme laulusta / Mu Isamaa. Teoksessa laulaa 40 laulajaa, joista puolet on identiteetiltään Viron Venäläisiä. Teos luo hetkellisen utopian tilan jossa ihmiset eri etnisistä taustoista voivat laulaa ja hengittää yhdessä, sekä sulautua osaksi esteettistä elämystä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s