RAJALLA – OSA V / ON THE BORDER (Chapter V) / НА ГРАНИЦЕ / PIIRIL @ Porvoo Art Factory 26.11 – 8.1.2023

Äänitaiteilija ja koollekutsuja: Jaakko Autio / Sävellys: Jussi Mattila / Valosuunnittelija: Pasi Pehkonen / Näyttelykoordinaattori: Henrik Lindqvist / Kuorot: Narva music school girls choir (EE), Narva Estonian language house Tandem choir (EE), Narva museum folk ensemble “Suprjadki” (EE) and Nomad Vocals Choir (FI) / Teoksen laulajat, Singers in the installation: Супрядки” на записи 1 мая 2022: Марина Кувайцева / Marina Kuvaitseva Галина Быстрова / Galina Bõstrova Ирина Воробьева /Irina Vorobjova Мария Изюмова / Maria Izjumova Татьяна Климина / Tatjana Klimina Римма Матвеева / Rimma Matvejeva Ольга Сергеева / Olga Sergejeva Елена Юркевич / Jelena Jurkevitš Олег Кашин / Oleg Kašin Степан Пидвысоцкий / Stepan Pidvysotskiy Владимир Чердаков / Vladimir Tšerdakov. Narva music school. Ensemble «Yakub-bend-A».  Participants:  Alissa Milovidova, Valentina Starodubtseva, Evelina Koop, Kristel Treinbuk, Sille Reinsalu, Marija Eroshkina. Teacher Alla Yakubova / Nomad Vocals: Eero Lahtinen, Emma Jämsen, Joel Alve, Joona Rytkönen, Juulia Karppi, Kasper Korhonen, Linda Pennström, Matleena Vuori, Sakari Siira, Tatu Huotarinen, Emma Pitkänen, Lasse Kettunen, Tiina Leskinen, Siiri Lautamies, Anna Voutilainen, Jaakko Örmälä, Heta Ikonen, Tiila Vuori, Eevi Kortelainen, Reetta Karhunen, Ville Hämäläinen & Jutta Korhonen / Kiitos: Hilla Väyrynen, Satu Järvinen, Johanna Rannula, Aleksei Ivanov, Vasilii Beliakov, Oleg Trofimovä, Anastasia Savinskaya, Artem Nikolajenko, Yaasiin Ali, Abdi Musse & Ranieri Scoccia, Maritta Manner, Olli Haataja / The work is supported by SKR, Taike.

On The Border (Chapter V) contemplates the question “Who am I?” in a world fragmented by geopolitics. The work was created as part of residency period in Nart residency in Narva (spring 2022). Narva is located right on the border between Estonia and Russia, and there is a 96% Russian-speaking population. Three local choirs joined on the creation of this piece. The music composed to this installation is a new version ofFinnish and Estonian national Anthem song Maamme Laulu/Mu Isamaa. 40 singers joined the recording session, half of whom are ethnically Estonian Russians.

The piece creates a momentary utopia where people from different ethnic backgrounds can sing and breathe together, and merge into an aesthetic experience.

Rajalla (Osa V) pohtii kysymystä “Kuka minä olen?” geopolitiikan pirstomassa maailmassa. Teos syntyi osana Aution residenssityöskentelyä Narvassa, Nart residenssissä keväällä 2022 (SKR). Narva sijaitsee aivan Viron ja Venäjän rajalla, ja siellä on 96% Venäjänkielinen väestö. Teos kutsuu vierailijaa ihmisten väliseen tilaan lepäämään, ja pohtimaan omaa kuuluvuutta maailmaan. Kuultava musiikki on uusi versio Maamme laulusta / Mu Isamaa. Teoksessa laulaa 40 laulajaa, joista puolet on identiteetiltään Viron Venäläisiä. Teos luo hetkellisen utopian tilan jossa ihmiset eri etnisistä taustoista voivat laulaa ja hengittää yhdessä, sekä sulautua osaksi esteettistä elämystä.

Opening 26.11.2022 @ Porvoo Art Factory.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s