Helmenpunoja @ Galleria Nykyaika, Tampere 1-25.10.2021

Kuvataiteilija & Koollekutsuja: Mari Hokkanen / Äänisuunnittelu: Jaakko Autio / Musiikki: Marouf Majidi & Jaakko Autio / Runonlausujat: Marjo Ventola, Erja Manto, Arttu Kurttila, / Runot on kääntänyt: Jaakko Hämeen-Anttila Helmenpunoja 2019–2021 / Työtä on tukenut: AVEK ja TAIKE

Toteutin äänisuunnittelun ja musiikin Marouf Majidin kanssa viiteen lyhytelokuvaan sekä tilaäänen näyttelyyn, jotka ovat esillä Mari Hokkasen näyttelyssä Helmenpunoja.

Teokset ovat esillä viidellä screenillä nykyaika Galleriassa, Tampereella Helmenpunoja näyttelyssä. Näyttely koostuu valokuvista, videoteoksista ja installaatiosta. Sarjan kuvat ovat visuaalisia runoja, jotka ovat saaneet vaikutteita Persialaisesta klassisesta runoperinteestä ja modernin runouden teemoista. Ne ovat paikkakohtaisia esityksiä, joiden käsikirjoitukset lainaavat runouden maailmasta tuttuja symboleita, teemoja ja tarinoiden yksityiskohtia. Runous on merkittävä taiteenala Iranissa sekä historiallisesti että nykypäivänä. Se muodostaa kulttuurin selkärangan ja on kirjallisuuden lisäksi läsnä musiikissa, teatterissa, elokuvissa, kaduilla ja jokapäiväisessä elämässä. Näyttelyn nimi viittaa runoilijaan, sillä runojen säkeitä verrataan islamilaisessa kulttuurissa yleisesti helmeen ja kokopitkää runoa helminauhaan. Sarjan kuvat on kuvattu Iranissa 2016-2019 välisenä aikana.

Näyttelykokonaisuuteen kuuluu valokuvien lisäksi viisi videoteosta, joissa käsitellään persialaista klassista ja modernia runoutta ja runouteen liittyvää symboliikkaa. Teoksissa yhdistyy kuva-, ääni- ja runotaiteen rajapinnat. Videot ovat kerronnaltaan vähäeleisiä ja viipyileviä ja visuaalisuudeltaan muotokuvaperinteestä ammentavia. Niissä yhdistyy kirjallisia ja kuvallisia elementtejä, jotka asettuvat kahden kulttuurin välimaastoon. Ne aukeavat katsojalle eri tavoin kulttuuritaustasta riippuen. Teoksissa esitetään kaksi ensimmäistä kertaa suomennettua runoa. Runot on suomentanut Jaakko Hämeen-Anttila.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s