Siat – Pigs @ Seinäjoen taidehalli, 29.9.2021-8.1.2022

Siat – Pigs (Waiting room) – 16ch immersive sound installation / Ohjaus ja konsepti: Terike Haapoja & Laura Gustafsson / Kenttä-äänitys ja ääni-installaatio: Jaakko Autio / Näyttelymestari: Miika Vainionkulma / Näyttelyavustaja: Alan Bulfin / Taidekuraattori: Sanna Karimäki-Nuutinen / Taidetuottaja: Pii Anttila

Toteutin kuvataitelija Terike Haapoja ja kirjailija Laura Gustafssonin Lihassa – In The Flesh –näyttelyn 16 -kanavaisen ääni-installaation Waiting Room (kenttä-äänitys ja installointi). Teos on pystytetty 2019 Amstelparkissa (Zone2Source) Hollannissa. Teoksessa kuullaan autenttinen 16-kanavainen äänitallenne teurastamosta, jossa äänitin talvella 2019.

Gustafsson & Haapojan töissä on läsnä ajatus utopiasta ja mahdollisuudesta toisenlaiseen maailmaan. Kuvataiteilija Terike Haapoja (s. 1974) ja kirjailija Laura Gustafsson (s. 1983) yhdistävät töissään runollisuuden dokumentaariseen lähestymistapaan.

Näyttelyssä on esillä vuonna 2019 Amsterdamin Zone2Source-galleriassa esitetty ääni-installaatio Waiting Room, jossa kuullaan elämänsä viimeistä yötä eläviä sikoja teurastamon odotushuoneessa. Lisäksi esillä on uusi, kollaasimainen videoteos, jossa katsotaan teollisen ihmisyhteiskunnan ja –kulttuurin harjoittamaa tehomaataloutta kuin se olisi menneisyyttä. Videoteos tarkastelee kehollisuutta, suhdetta luontoon, maankäyttöä, ilmastonmuutosta sekä väkivallan mekanismeja sikaan liittyvien merkitysten ja rakenteiden kautta. Sika on esillä niin vertauskuvana, tuotannon välineenä kuin todellisena maailmassa elävänä subjektina.

Näyttelytila Hallissa esillä oleva näyttely limittyy Itikanmäen historiaa ja elämään ennen taide- ja kulttuurikeskusta: Rakennuksen, tuolloin teollisuus- ja varastokäytössä olleen Navetan, naapurissa toimi vuodesta 1914 1980-luvulle karjamyyntiosuuskunta Itikan, myöhemmin Atrian, teurastamo ja myöhemmin lihanjalostustehdas.

Kuvaus: Jaakko Autio

Lisätietoja: https://www.seinajoentaidehalli.fi/ohjelma/#nayttelyt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s