Lähteen Silmä @ Pimento Galleria, Oulu 22.9.- 17.10.2021

Ääni- ja videotaide: Jaakko Autio / Teoksen narratiivi: Jaakko Autio & Gillian Crabbe (Akasaka) / Esityspaikka: Galleria 5, Pimento, Oulu. / Aika: 21.9.- 17.10.2021 / Työtä on tukenut: TAIKE

Lähteen Silmä on ritualistinen mediateos, joka ammentaa perinteestämme uusiutua uhrilähteen äärellä. Lähde näyttäytyy väylänä ihmisen perimmäiseen luontoon ja uusiutumiseen. Uhri on ihmisen ajallinen itse. Teoksen materiaali on koottu Jaakko Aution ja Gillian Crabben/Akasaka matkasta Somerojan uhrilähteelle (Salo). Vesialtaassa väreilevä vesi ja kivi on samaisesta lähteestä.

Teos koostuu vesialtaasta jonka pinta resonoi äänestä, lähteellä dokumentoidusta rituaalista (kenttä-äänitys) sekä kokijan kanssa vuorovaikutteisesta videoprojisoinnista. Aution töissä esiintyy usein vastakkain asettelu ja törmäytys. Lähteen Silmä -teoksessa luonto ja teknologia asemoidaan vastakkain. Syntyy synteesi teknologian ja luonnon välillä, jota kokija voi pohtia teoksen esillepanon äärellä. Luonnollisen ja keinotekoisuuden yhtäaikaisuudesta syntyy rajapinta pohtia – mitä minulle kuuluu tänään? Teoksen äärellä voi levätä. 

‘The Eye Of the Spring’ is a multimedia installation that draws on traditions of renewal through rituals made at a holy spring. The spring appears as a symbol for the nature of human existence, the transformation of our temporal nature, and spiritual renewal. The sounds and texts are recordings from the ritual that took place in Somerjoa in southern Finland.

Teoksessa kuullaan kolme runoa

1. Jaakko Aution kontemplaatio “Lähde!”

Kontemplaatio sana tarkoittaa alunperin luostarin alueella oleskelua tai käyskentelyä. Reflektio ja kontemplaatio eroaa toisistaan siten että reflektiossa ihminen järjestelee uudelleen jo tietämiään asioita, mielipidettään. Kun taas kontemplaatiossa kysyjä muuttuu tutkimansa sanan tai asian äärellä. Tietoisuus positio vaihtuu tai kypsyy.

2. Digha Nikaya, verse 78. (From Sammanaphala Sutta)

Just as a lake fed by a spring, with no inflow from east, west, north or south, where the rain-god sends moderate showers from time to time, the water welling up from below, mingling with cool water, would suffuse, fill and irradiate that cool water, so that no part of the pool was untouched by it – so, with this delight and joy born of concentration, he so suffuses his body that no spot remains untouched. This,Sire, is a fruit…

3. Uhrilahde/Sacred spring (Gillian Crabben/Akasakan omaa tuotantoa)

The wellbeing brought by waters pulsing 
through hollows in a pool,
pulsing over earth stained pale,
seeping up, unsullied essence from the Great Earth,
is the heartbeat of the deep unseen
Gently surging, vibrating water’s skin,
Shimmering the sky.
Its secret washes over filmy eyes,
wells up tenderness, clarity, and calm’s release.
And all the while water pours forth what it can
of purity…
flowing into words, 
into white and blue rivulets
a vast delta trickling across the sky.

Gillian Crabben esittely

Akasaka/Gill Crabbe has a long connection to Finland since the first of her many art residencies in Koli, North Karelia in 2006 and her eventual move from the UK some years later to Finland with her Finnish partner. She is an artist, writer and editor, and for several years was an associate teacher in Avoin Taide art school in Helsinki. She is also a meditation teacher and has a particular interest in the overlap between art practice and meditation practice. Her art practice, while grounded in drawing (she has a Masters from   University of the Arts London), extends through a range of media. and is often entwined with ceremonial and transformational ritual in the nature. Akasaka/Gill first met Jaakko Autio on the AARK art residence on the island of Korpoo in the Finnish archipelago in 2020. Her exhibitions in Finland include Tuohta!, Gallen Kallela Museum (2012); Metsa Puhuu, Galleria Rantakasarmi, Suomenlinna (2012) and Koli Environmental Art Festival (2014).

Gillian Crabbe Instagram: https://www.instagram.com/akasakagillart/?hl=fi

Galleria5: https://artoulu.fi/nayttely/jaakko-autio-lahteen-silma

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s