Gladys @ Turun Kaupunginteatteri, Sopukka -näyttämö 1.9-18.9.2021

Ohjaus: Ishwar Maharaj / Käsikirjoitus: Eeva Salonius / Äänisuunnittelu: Jaakko Autio / Valosuunnittelu ja esitystekniikka: Arttu Aarnio / Lavastus- ja pukusuunnittelu: Marie Antikainen / Naamioinnin suunnittelu: Sarianna Sormunen / Koreografi: Tuija Lappalainen / Graafinen suunnittelu: Kaisa Salokannel / Esiintyjät: Samppa Heikkinen, Jenni Helenius, Seija Uitto, Kati Urho ja Riikka Voutilainen / Esityksen tuottaa turkulainen Teatteri Vertigo yhteistyössä Turun Kaupunginteatterin kanssa / Esitystä tukee: Turun kulttuurilautakunta, Turun teatterisäätiö ja TAIKE.

Gladys kurkistaa näyttelijä Mary Pickfordin julkisuuskuvan taakse ja rakentaa monikerroksisen tulkinnan Hollywoodin mykkäelokuvien tähdestä.

Mary Pickford (oikealta nimeltään Gladys Louise Smith, 1892–1979) tunnettiin julkisuudessa mykkäelokuvien tähtenä sekä Amerikan hymyilevänä sydänkäpysenä. Hän raivasi tiensä Hollywoodin huipulle ja miesten hallitseman elokuvateollisuuden ytimeen.

Mutta mitä jäi piiloon Pickfordin julkisuuskuvan taakse? Mitä ajatuksia ja haaveita kuuluisa hymy kätki? Miksi Pickford lopetti näyttelemisen äänielokuvien yleistyttyä? Muun muassa näihin kysymyksiin vastausta etsii Teatteri Vertigon ja Turun kaupunginteatterin Gladys. Eeva Saloniuksen käsikirjoittama ja Ishwar Maharaj’n ohjaama näytelmä yhdistelee tunnettuja faktoja ja Pickfordin muistelmia kuvitteellisiin tapahtumiin.

Esitys rakentaa monikerroksisen tulkinnan Pickfordin elämästä. Unenomaisessa kerronnassa on säröjä, jotka ovat yhtä aikaa kiinnostavia ja haastavia seurata. Aikajanaa venytetään ja sekoitetaan, näyttelijät riisuvat ja vaihtavat roolejaan kohtausten risteyksissä ja videoprojisoinnit esittävät tarinaan erilaisia kulmia.

Rakenteen lisäksi myös näytelmän visuaalisuus on uskollinen Vertigon tyylille. Marie Antikaisen lavastus ja puvustus lainaavat mykkäelokuvien kultakaudelta, mutta sisältävät myös ajattomampaa symboliikkaa. Arttu Aarnion valojen ja livenä projisoidun videokuvan avulla rikotaan katsomon ja lavan välisiä rajoja. Yleisön on mahdollista nähdä valittuja yksityiskohtia, jotka imitoivat tarkkaan harkittuja elokuvaleikkauksia tai julkisuuden henkilöä seuraavaa kuumaa silmää.

Vertigon Mary Pickford ei jää vangiksi suloisen tähtösen rooliin. Hän on myös bisnesnainen ja feministi, joka saa tahtonsa läpi vahvalla asenteellaan. Vaikka tarina ei kyseenalaista Pickfordin julkisuuskuvaa, se antaa mahdollisuuden nähdä syvemmälle. Jenni Helenius tekee monipuolisen ja uskottavan roolityön Pickfordina, joka kasvaa viattomasta pitsimekostaan voimakastahtoiseksi, aikuiseksi naiseksi.

Seija Uitto, Kati Urho, Samppa Heikkinen ja Riikka Voutilainen näyttelevät ihmisiä Pickfordin elämässä ja jäävät onnistuneesti tähden jalkoihin lavalla. Se on huolellisesti omaksuttujen roolien tulos. Kun sivuhenkilöitä ei ole rakennettu karrikatyyreiksi tai liian alleviivatuiksi, heidät voi nähdä Pickfordin henkilökohtaisina kokemuksina ihmisistä, joiden kanssa hän jakoi työnsä ja elämänsä.

FRIDA MARIA PESSI

Turun Sanomat

Harjoituskuvat: Ville-Matias Roisko & Jaakko Autio

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s