ÄÄNEN AIKA, osa II/III – M_Itä Nykytaiteen Biennaali – Mikkelin taidemuseo 12.6. -10.10.2021

Äänitaiteilija ja koollekutsuja: Jaakko Autio / Kuoronjohtaja ja säveltäjä: Jussi Mattila / Laulajat: Eero Lahtinen, Vilppu Kekkonen, Sakari Siira, Ossi Putkonen, Ville Hämäläinen, Tatu Huotarinen, Kasper Korhonen, Matleena Vuori, Lotta Kokkonen, Eevi Kortelainen, Reetta Karhunen, Jutta Virtanen, Tiina Leskinen, Heta Ikonen, Linda Pennström & Juulia Karppi / Työtä on tukenut: TAIKE

Click CC for english subtitles!

Äänen Aika II (As Time Sounds, chapter 2/3) on kolmiosaisen teossarjan toinen osa. Teos on toteutettu yhteistyössä Nomad Vocals kuoron kanssa. Kuultava monikanavainen kuoroteos vie katsojan äänen aikaan jota leimaa viipyily ja intimiys. Teoksen äärellä näyttelyn vierailija saa näköalapaikan utopiaan, mahdolliseen maailmaan jota leimaa ihmisten välinen yhteys ja abstrakti luontokokemus. Installaatio koostuu 16 kaiuttimesta, äänestä väreilevästä vesialtaasta ja kuoromusiikista.

M_itä? Nykytaiteen biennaali on kahden vuoden välein toistuva nykytaiteen katselmus Itä-Suomessa. Kyseessä on uudenlainen nykytaiteen näyttelykonsepti yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen sekä Kuopion, Mikkelin ja Joensuun taidemuseoiden kesken. Toteutuksessa on mukana myös ammattikuraattoreita, jotka vaihtuvat näyttelyittäin.

Biennaalin 2021 teema:

“Tällä hetkellä sekä media että poliittinen kenttä oikealta vasemmalle keskittyy viesteissään korostetusti dystopioihin ja uhkakuviin. Kuulemme, kuinka tuore väestöselvitys kertoo, että Savon väkiluku tulee pienenemään yli 15%, ja kuinka suuret alueet Suomesta tulevat näivettymään, ilmastonmuutos pakottaa meidät luopumaan paljosta, ellei maailmanloppua tule. Meitä puhutellaan pääasiassa pelkojen ja huolien kautta, ja muistutetaan mikä tulevaisuudessa menee pieleen ja miten epävarmalta tulevaisuus näyttää. Dystopian vastakohta on utopia, jossa ongelmille on keksitty ratkaisu ja parempi maailma on syntynyt. Toivoisin, että tässä näyttelyssä taiteilijat, kuvittelisivat ilman rajoituksia, millainen olisi meidän unelmien tulevaisuus. Miten meitä vaivaavat ongelmat on ratkaistu ja miten se näkyy turvallisuuden tunteena ja parhaana mahdollisena maailmana.”

M_Itä biennaalin Kuraattori: Jani Leinonen / Läänitaiteilija: Harri Heinonen / Amanuenssi: Paula Hyvönen / Biennaalin taiteilijat 2021: Jaakko Autio, Emma Fält, Reetta Gröhn-Soininen, Marjo Hallila, Antti Immonen, työryhmä Unski Immonen ja Väinö Makkonen, Ville Löppönen, Jaana Partanen, Antti Rönkä, Hanna Vahvaselkä, Iida Valkonen ja Tarja Wallius.

Nomad Vocalsista

Nomad Vocals muodostaa 40-henkisen sekakuoromuotoisen kollektiivin, joka esiintyy projektikohtaisesti eri kokoonpanoilla. Kuorolla on 5–10 konserttia vuosittain sekä lukuisia pienempiä esiintymisiä. Monipuolisten kokoonpanojensa sekä projektikohtaisen sopeutuvuutensa ansiosta Nomad Vocals on harvinaislaatuinen Pohjoismaissa. Kotisivut: https://nomadvocals.nettisivut.fi/

(Kuvat: Kia Kujala. Kuvattu teoksen äänityksissä Kuopiossa 22.5.2021.

Sama enkuks:

Sound artist and director: Jaakko Autio

Äänen Aika II (As Time Sounds, Chapter two) is the second part of a three-part series. The sound-installation has been performed in collaboration with the Nomad Vocals Choir. The multi-channel choral artwork takes the viewer to a time of sound characterized by kinesthesia, lingering and intimacy. Alongside the work, the visitor of the exhibition gets a vantage point for a utopia, a possible world marked by a connection the the “other” and an abstract nature experience. The installation consists of 16 speakers and a sound-rippling waterpool.

The music heard in the work has been produced by the group working together improvising. The ground composition has been produced together with Jaakko Autio and Choir leader and composer Jussi Mattila.

Singers: Eero Lahtinen, Vilppu Kekkonen, Sakari Siira, Ossi Putkonen, Ville Hämäläinen, Tatu Huotarinen, Kasper Korhonen, Matleena Vuori, Lotta Kokkonen, Eevi Kortelainen, Reetta Karhunen, Jutta Virtanen, Hutta , Linda Pennström & Juulia Karppi.

The Biennale of Contemporary Art is on display at the Mikkeli Art Museum on 12 June. -10.10.2021. The main curator of the biennial is visual artist Jani Leinonen. https://www.mitabiennaali.fi

M_Itä Biennial Curator: Jani Leinonen / County artist: Harri Heinonen / Amanuensis: Paula Hyvönen / Biennial artists 2021: Jaakko Autio, Emma Fält, Reetta Gröhn-Soininen, Marjo Hallila, Antti Immonen, working group Unski Immonen, Ville , Antti Rönkä, Hanna Vahvaselkä, Iida Valkonen and Tarja Wallius / Supported by: TAIKE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s