Äänen Aika, osa I/III @ Retretti. 30.5.2021 – 30.12.2022

Äänitaiteilija ja koollekutsuja: Jaakko Autio / Kuoronjohtaja ja säveltäjä Jussi Mattila / Nomad Vocals laulajat: Anna Voutilainen, Reetta Karhunen, Linda Pennström, Juulia Karppi, Emma Jämsén, Kasper Korhonen, Sakari Siira & Tatu Huotarinen / Tuottajat: Pekka Hyvärinen, Sinikka Mäkelä, Jussi Silvennoinen / Näyttelykordinaattori: Satu Kalliokuusi & Reetta Gröhn Soininen / kivirinki: TW Rocks & Jaakko Autio / Tekniikka vastaava: Toni Lappalainen & Ilpo Kiviaho / Tiedotus: Minna Pahkin & Erpo Heinolainen.

Äänen Aika I/III on kolmiosaisen teossarjan ensimmäinen osa. Trilogian ensimmäisen osan teemana on muinainen suomalaisuus ja Kalevala. Ääni-installaatio on paikkasidonnainen: kivirinki on tehty Retretin luolastosta louhituista kivistä. Sävellystyö ja miksaus on tehty kiviringin keskellä olevaa isoa monoliittia vasten.

Olen lähestynyt Retretin näyttelyn teemaa (muinaista Suomalaisuutta) rituaalin ja keskinäisen yhteen kuulumisen kautta. Kiviringissä on kahdeksan kiven muotoista kaiutinta, joista jokaisesta kuuluu oma laulajan ääni. Yhteislaulu muodostaa ikiaikaisen rituaalin, jonka kautta vierailija pääsee linjautumaan osaksi oman heimon laulua ja voimaantumista. Installaatiossa soi kaksi eri musiikillista teosta. Ensimmäinen tasatunnein ja toinen aina puolelta klo 10-18 välisenä aikana 30.5.2021-30.12.2022.

Teoksen musiikki pohjautuu tutkijoiden löytämiin runolaulusävelmiin, vienan karjalasta ja muilta suomensukuisten kansojen lähialueilta. Pääteemat löytyvät Sibelius-Akatemian kansanmuusikkojen koostamasta Iki-Turson laulukirjasta. Teoksessa kuultavan musiiki on säveltänyt Nomad Vocals -kuoronjohtaja Jussi Mattila. Sävellystyö on toteutettu Jaakko Aution toiveiden pohjalta. Teoksessa kuultava runo on peräisin Kalevalasta (Runo 50). Runo käsittelee Väinämöisen poistumista uuden kristinuskon tieltä. Pois lähtiessään Väinämöinen kuitenkin povaa enteellisesti:

“Annapas ajan kulua, päivän mennä, toisen tulla,
taas minua tarvitahan, katsotahan,
kaivatahan uuen sammon saattajaksi,
uuen soiton suorijaksi, uuen kuun kulettajaksi,
uuen päivän päästäjäksi, kun ei kuuta,
aurinkoa eikä ilmaista iloa.

Mitäs tuosta, jos ma laulan,
jos ma paljoki pajahan,
Ei ole emo elossa, oma vanhin
valvehella eikä kulta kuulemassa,
oma armas oppimassa, on mua kuuset kuulemassa,
hongan oksat oppimassa, koivun lehvät
lempimässä, pihlajat pitelemässä.”.

(Kuvat: Satu Järvinen / Kuvattu teoksen äänityksistä Kuopiossa 8.5.2021)

Nomad Vocalsista
Nomad Vocals on monimuotoinen ja moniääninen yhteisö, joka on erikoistunut a cappella -lauluun. Nomad Vocals muodostaa 40-henkisen sekakuoromuotoisen kollektiivin, joka esiintyy projektikohtaisesti eri kokoonpanoilla. Kuorolla on 5–10 konserttia vuosittain sekä lukuisia pienempiä esiintymisiä. Monipuolisten kokoonpanojensa sekä projektikohtaisen sopeutuvuutensa ansiosta Nomad Vocals on harvinaislaatuinen Pohjoismaissa.

https://nomadvocals.nettisivut.fi/ https://www.instagram.com/nomadvocals/ https://www.facebook.com/nomadvoc/

Saimaan Taideluola Retretin ympäristötaidenäyttelyssä on Kalevalan ja muinaisen Suomen teemoista inspiraationsa hakeneiden taiteilijoiden teoksia lähes kahdeltakymmeneltä taiteilijalta. Mukana ovat Jaakko Autio (Helsinki), Reetta Gröhn-Soininen (Joensuu), Tiina Hallakorpi (Helsinki), Anne-Mari Heiskanen (Savonlinna), Heidi Hänninen (Helsinki), Tuija Hirvonen-Puhakka (Eno), Maria Huhmarniemi (Rovaniemi), Satu Kalliokuusi (Helsinki), Ilai Elias Lehto (Helsinki), Birgitta Linhart (Luulaja, SWE), Tiia Matikainen (Helsinki), Ahti Meier (Helsinki/Tartto EST), Veera Metso (Imatra), Jussi Nykänen (Pieksämäki), Ahti Pitkänen (Kitee), Outi Savolainen (Savonlinna), Tiina Vehkaperä (Oulu), Vladimir Zorin (Petroskoi RUS).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s