Painottomia asioita – SIKT @ Galleria Hippolyte

Painottomuus -lyhytyelokuvatrilogia: Ohjaus: Marjaana Rantama ja Ylva Holländer / Kuvaus: Marjaana Rantama, Ylva Holländer ja Harri Räty / Äänisuunnittelu ja äänen jälkityöt: Jaakko Autio / Esiintyjät: Marjaana Rantama, Ylva Holländer ja Jaakko Autio / Ilmatila -installaatio: Kuvataide: Marjaana Rantama ja Ylva Holländer / Äänisuunnittelu: Jaakko Autio / Valot, Kauri Klemelä / Esiintyjät: Marjaana Rantama, Ylva Holländer ja Jaakko Autio.

Painottomia asioita -näyttely koostuu kahdesta teoksesta: Painottomuus –lyhytelokuvatrilogiasta ja Ilmatila -installaatiosta.

Näyttely tutkii rakkautta, yksinäisyyttä ja kaipausta – tunteita ja ilmiöitä, joilla ei ole painoa, mutta jotka ovat silti äärimmäisen painokkaita. Painottomuus –­lyhytelokuvatrilogiassa kuljetaan kirurgin leikkaushuoneesta Mantsurian vuorten yli suoralla lennolla kuuhun.

Linkki videoon: https://vimeo.com/user90718763

Valokuvagalleria Hippolytessä esillä olevan näyttelyn tyyli on absurdi ja tekijöiden asenne leikkisä. Lyhytelokuvat nähdään integroituna suureen lavastettuun vuoristoon, jonka eteen galleria kävijä istutetaan lentokoneen matkustamoon. Elokuvien lisäksi näyttelyssä nähdään pienoismalli kokonaisuus Ilmatila, joissa valkokankaalta tutut hahmot jatkavat elämäänsä.

Teoksessa Natt i Parken aaltoileva valssi tahdittaa kahta astronauttia, jotka kulkevat vieraan planeetan öisessä maisemassa etsien jotain. Outoa ympäristöä tunnustellen he aistivat sen jonkin tuoksun mullassa, kastemadoissa ja teollisuusalueen laidalla. Lopulta puiston huumaava tuoksu lumoaa heidät ja onnellisina muukalaiset jatkavat matkaansa avaruuden äärettömyydessä. Elokuvan Elämän uni tapahtumapaikka on unenomainen matkustajakoneen sisätila. Mantsurian vuoriston yläpuolella kapteeni laulaa matkustamolle perheen, läheisyyden ja rakkauden kaipuustaan. Trilogian viimeisessä osassa, Die Chirurgin, leikkaussalissa paleleva kirurgi lähtee maailmalle etsimään rakkautta. Discon, valssin ja ambient-musiikin tahdittamana hän matkaa Hampurista Kuuhun, mutta avaruudessakin kirurgi jää yksin.

𝗧𝗮𝗶𝘁𝗲𝗶𝗹𝗶𝗷𝗮𝗿𝘆𝗵𝗺𝗮̈ 𝗦𝗜𝗞𝗧𝗶𝗻 työskentelyn lähtökohtina ovat paikallisuus ja käsityöläisyys. Tekijöiden yhteistyö alkoi vuonna 2015 musiikillisista kokeiluista ja Finsk Filmindustri -yhtyeen perustamisesta – ilman aiempaa kokemusta soittamisesta tai säveltämisestä. SIKTin periaatteeksi on muodostunut omien tekemisen tapojen ja estetiikan oletusarvojen tarkastelu sekä osaamisen sovittaminen tekijöille vieraampiin ilmaisumuotoihin. Taiteilijaduon toiminta on myös kunnianosoitus taiteen valtainstituutioihin anarkistisesti suhtautuvalle ITE-taiteelle (lyh. itse tehty elämä).

Valokuvagalleria Hippolyte
27.11.–20.12.2020
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16

http://www.marjaanarantama.com / http://www.ylvahollander.com / http://www.hippolyte.fi/nayttely/taiteilijaryhma-sikt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s