ARMO -installaatio @ Nivalan seuratupa 5-10.7

Konsepti: Jaakko Autio / Tuottaja: Inka Hannula / Muusikot: Raudaskylän 102-vuotias sekakuoro / Paikka: Nivalan Seuratupa, Körtti herättäjäjuhlat / Installaation toteutusta ovat tukeneet: Kyösti Kallion säätiö, SKR ja Taike.

“Armo” -installaatio on 24-kanavainen lauluteos. Teoksessa kuullaan autenttinen tallenne raudaskylän kuoron kuoroharjoituksista, joita vetää Olena Mikhailova.  Jokaista kuorolaista kohden oli äänityksissä oma nappimikrofoni. Varsinaisessa installaatiossa jokaista kuorolaista varten on sijoitettu kaiutinelementti jalustalle samaan järjestykseen kuin äänitystilanteessa. “Armo” installaatio toistaa äänitystilanteen 1:1 suhteessa siihen mitään lisäämättä tai poistamatta.

Vaikka kurkkua kuristaa välillä voimakas mielenliikutus menneiden vuosikymmenten muistoista, niin toki vähän naurattaakin.

– Tiina Ruotsala. Keskipohjanmaa lehti 09.07.2019)

Teos on yleisöä osallistava. Keskellä kaiutinkuoroa on punainen nappi. Yleisöä on käsiohjelmassa ohjeistettu painamaan nappia, jolloin tietokone arpoo kuorolaisista yhden äänen, joka soi tilassa 15s itsekseen. Nappia painamalla voi käydä läpi yksitellen kaikki kuoron laulajat. Teoksen väittämä on: Yksin kaikki äänet ovat huojuvia ja vajavaisia, mutta yhdessä kuoro soi vapauttavalla tavalla.

Installaation äänitykset – Kalajokilaakso

Installaation rakentamisesta – Keskipohjanmaa

Arvio installaatiosta – Keskipohjanmaa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s