Human Condition. Circus Maximus @ Korjaamo

Käsikirjoitus ja datavirta: Jyrki Pylväs / Äänisuunnittelu: Jaakko Autio / Videosuunnittelu: Sanna Malkavaara / Esiintyjät: Lorenz Backman, Marc Gassot ja Said Dakash.

Ihmisen tila – ­ The Human Condition on teatteria kaikille aisteille: näytelmää, videoilmaisua ja vaikuttavaa äänimaailmaa yhdistelevä teos tunkeutuu pään sisään. Perinteisen näyttämöteknologian lisäksi esitys sisältää myös älypuhelinten kautta aistittavan datavirran.

Circus Maximuksen veikeä scifi-seikkailu pohtii ihmisen ja koneen suhdetta.

Teatteriryhmä Circus Maximus on rakentanut kiehtovan pienoisseikkailun Korjaamoon. Futuristisen scifi-tarinan Ihmisen tila on suunnitellut Jyrki Pylväs. Teos on jatkoa Uncanny Valley -esitykselle.

Ihmisen tilan seuraamiseen tarvitaan älypuhelin ja kuulokkeet ”datavirran” tarkkailemiseen. Itse huomasin, että on parempi keskittyä itse esitykseen ja tsekata datavirta kotona koneelta kaikessa rauhassa. Se paljastuu labyrinttimaiseksi ja runolliseksi peliksi, jossa tarina kulkee eteenpäin valintojen ja klikkausten mukaan.  Valkoisessa tulevaisuudessa
Korjaamon esitystila on jaettu kahtia, ja yleisö seuraa tapahtumia kahdesta katsomosta.

Esitystilassa kaikki on valkoista. Laidoille on unohtunut kaikkea mahdollista, mikä ihmisistä jää jäljelle: vanhoja monitoreja, mikroaaltouuneja, radiomankkoja, nukkeja… Tavarat ovat muuttuneet kliinisen valkoisiksi. Tilassa ritisee, surisee ja jyrähtelee Jaakko Aution suunnittelema futuristinen äänimaisema.

Kaksi miestä puuhastelee omiaan näennäisesti toisistaan välittämättä. Said Dakash on puettu valkoiseen tyylikkääseen pukuun. Hän askartelee valkoisista pahvikuutioista erilaisia konstruktioita, kuten pyramideja ja pilvenpiirtäjiä.

Dakashia tarkkailee valkoisessa alusasussa Lorenz Backman. Tuntuu, että pukumies on eräänlainen insinööri, superäly, jonka nimi on enteellisesti Samuel Beckettiä mukaillen Godot. Toinen mies taas on ikään kuin perusihminen, human being. Miesten välillä on vahva sanaton jännite, joka purkautuu odottamatta.

Kuvallisuus kasvaa, kun tilaa alkavat halkoa Sanna Malkavaaran suunnittelemat videot. Välillä näyttämötilan peittävät graafiset ruudukot ja välillä arkaaiset maisemat. Taustanauhalla naisääni kertoo monotonisesti, mitä kaikkea ihmisen tila voi olla: konkreettista tilaa, ihmisen kuntoa, ihmiskunnan tilaa, esiintyjien välistä suhdetta, yleisön suhdetta esitykseen jne.

Kone kohtaa ihmisen, ihminen koneen
Tapahtumiin tulee uusi elementti, kun tilan katossa roikkunut isokokoinen nukke herää eloon. Vaijerin varassa näyttämölle laskeutuu Marc Gassotin mainiosti esittämä robotti tai androidi. Surisevissa valkoisissa haalareissaan ja ohimolampuissaan Gassot on vaikuttava näky. Tunnelma on hetken uhkaava, kunnes Dakash ottaa kontaktia robottiin.
Kohtaaminen on esityksen helmi. Mukana on perinteisen Terminator-kuvaston sijaan huumoria ja jopa omalaatuista erotiikkaa. Dakash ei yritä tuhota konetta, vaan saa näppäimistön avulla koneen hyväilemään itseään. Aivan mainio oivallus on hauskasti esitetty. Sen sijaan esityksen dramaattinen loppuratkaisu jääköön paljastamatta.
Ihmisen tila kestää vain 45 minuuttia, ja esityksestä poistuu melko pöllämystyneenä mutta myös huvittuneena. En ollut ainoa, joka hihitteli itsekseen.

Tällaiseen performatiiviseen esitykseen ei taida olla varsinaista lukuohjetta, vaan kukin voi tehdä tulkinnan omalla tavallaan. Minulle esitys oli kertomus ihmisen luonteen eri puolista sekä myös luovuudesta ja leikistä. Jäin pohtimaan myös älyn käsitettä.
Miesten keskittynyttä ja sopivan rentoa ilmaisua katsoo mielellään. Gassot tekee erittäin taitavan miimisen työn robottina. Jyrki Pylväs on ryhmineen luonut varsin sympaattisen teoksen kauden päätteeksi. Esitykset jatkuvat Korjaamolla tammikuussa.
Martti Mäkelä – 20.12.2012

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s