Samanlainen Onni @ Teatteri Vantaa.

(Photo: Raimo Jaatinen)

15 Helmikuuta 2011
Vantaa. Teatteri Vantaa.
Samanlainen Onni
Ohjaus ja lavastus: Seppo Honkonen / Äänisuunnittelu & musiikki: Jaakko Autio / Käsikirjoitus Kati Kaartinen / Valot: Anniina Veijalainen / Esiintyjät: Carl-Kristian Rundman, Anna Ranta ja Anne Nielsen.

Harvoin näkee lavalla sellaista erilaisuuden esittämistä, mitä näyttelijä Anna Ranta tekee Teatteri Vantaan kantaesityksessä. Autistisen Amalian roolissa eteerisesti ja ovelasti näyttelevä Ranta ei ole melodramaattinen suvaitsevaisuuskasvatuslelu, vaan kokonainen ihminen.


Thalia-palkitun Kati Kaartisen Samanlainen onni tarkentuu siihen, miten eri tavalla ihmiset määrittelevät oman elämänsä onnen. Jäyhä vahtimestari, yksinhuoltaja Kari (Carl-Kristian Rundman) elää kahden tyttärensä Amalian kanssa. Hän haluaa, että Amalia pysyy ikuisesti lapsena. Suhteen tasapainon sekoittaa uusi hoitaja Karoliina (Anne Nielsen) joka kyseenalaistaa isän määräysvallan ja lopulta myös onnistuu murtaman isän kovan kuoren.

Kaartisen teksti ei ole sentimentaalinen, vaan luotaa onnea monelta kantilta, rinnastuksien, humorististen näkökulman muutosten, taidehistoriallisten viittausten, etymologian ja symbolien kautta. Äänisuunnittelu ja musiikki tuovat haitareineen ja viuluineen intohimoa.

Esitys ei kuitenkaan ole erityisen innovatiivinen. Novellimaisen ehjä näytelmä olisi toiminut paremmin abstraktimmassa lavastuksessa. Nyt olohuonenäkymä sitoo mielikuvia liiaksi.

Samanlainen onni on näyttelijäntyöltään hallittu ja yllättävän särmikäs. Se ei ole huumorissaan lainkaan niin sovinnainen ja varovainen kuin miltä aluksi vaikuttaa.

Esityksessä pudotellaan repliikkejä, joiden äärelle haluaa pysähtyä pitkäksi aikaa. Etenkin Amalian monologien lujatekoinen runollisuus sekä havaintojen ja kielen tarkkuus askarruttavat vielä pitkään. – Maria Säkö HS 17.02.2011

https://www.hs.fi/kulttuuri/teatteriarvostelu/art-2000002591392.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s