Jos oisin jo iso. Teatteri Vantaa.

Teatteri Vantaa 2009 / Ohjaus: Seppo Honkonen / Käsikirjoitus: Kanerva Pasanen / Alkuperäinen musiikki: Kanerva Pasanen / äänisuunnittelu ja musiikin sovitus: Jaakko Autio / Esiintyjät: Anne Nielsen, Karo Lauronen.

“Kanerva Pasasen kirjoittamaa esikoisnäytelmää katsoessa tulee tunne, että tekijät tietävät, mikä lapsiin puree: sammakonkutu, tutti ison pojan suussa, valtavankokoinen täti alushousuineen, nenän lynttäys ikkunaan, tytöt ja pojat ja tykkääminen — unohtamatta pissa- ja pierutokaisuja.

Seppo Honkosen ohjaamassa näytelmässä Anne Nielsenin esittämää isosiskoa jännittää koulun alkaminen. Pikkuveli, jota esittää Karo Lauronen, tylsistyy ilman siskoa kotona. Mitä veli keksiikään tehdä siskon hammasharjalle? Kuinka sisko vastaa haasteeseen? Sisarrakkautta kujeineen tuodaan esille puheen lisäksi laulunpätkin.

Tietävät, mitä tekevät ja kenelle, näkyy myös esityksen pituudessa. Noin 35 minuuttia riittää pikkuväen jakamattomaan huomioon. Suorasta kritiikistä tunnetut lapsikatsojat jäävät vain istua nököttämään hiljaa paikoilleen, vaikka isosisko ja pikkuveli poistuvat näyttämöltä hyvästelyjen ja taputusten kera. Yleisön seasta kuuluu: “Tuleeko vielä laulu?” – Kirkko & Kaupunki lehdestä.

Iloisesti svengaava lastennäytelmä siskosta ja pikkuveljestä, jotka laulelevat ja leikkivät yhdessä päivät pitkät-vaan kuinkas sitten käy, kun sisko aloittaa koulun. Siskoa jännittää ensimmäinen koulupäivä ja uuteen, tuntemattomaan astuminen. Pikkuveli puolestaan harmittelee kotona, kun tulee tylsää ilman rämäpäistä seuraa. Laulunteksteissä seikkailevat Veera-tädin jättipöksyt, kiristävät pikkuletit ja sammakonpoikaset.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s